Competition 2015

 

It is a matter of great joy for all of us to announce the success of our students

Konstantina Menychta and Dimitra Foteinou.

 

Το 1ο Βραβείο στη Δήμητρα Φωτεινού, γιατί «Μπορείς!»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

(22/05/2015 14:41)

 

 «Σε αυτή τη ζωή δεν μπορείς να διαλέξεις πως θα έρθουν τα πράγματα…έχεις όμως τη δυνατότητα να ορίσεις πως θα τα αντιμετωπίσεις…αν θα δειλιάσεις ή αν θα φερθείς γενναία και αποφασιστικά. Αν θα ζήσεις αληθινά ή θα παραιτηθείς. Αν θα χάσεις από τη ζωή ή αν θα κερδίσεις αυτή τη μάχη…Γιατί ΜΠΟΡΕΙΣ». Αυτός είναι ο επίλογος του διηγήματος της μαθήτριας της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας, Δήμητρας Φωτεινού, που της χάρισε το 1ο Βραβείο στον 17ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

   Στον διαγωνισμό συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας, με Διηγήματα και Ποιήματα που κατέθεσαν στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, τα οποία «υπέγραφαν» με τα ψευδώνυμά τους. Το Διήγημα της μαθήτριας από το Κοσκινά, κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω του θέματος που πραγματεύεται, αλλά και για τον τρόπο απόδοσής του, για την πλοκή, τη δράση, τη γλώσσα και κυρίως τα μηνύματα που μεταδίδουν στον αναγνώστη. Γιατί η «ηρωίδα» της ιστορίας της, θα μπορούσε να είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό, που γνωρίζει ο αναγνώστης, που ζει κάπου κοντά τους… Ηρωίδα, όχι μόνο των ιστορικών, αλλά και της ίδιας της ζωής.

Η συμμετοχή και τα…αναπάντεχα αποτελέσματα

   Η μαθήτρια ενημερώθηκε για τον διαγωνισμό, όταν το ανακοίνωσε - πριν λίγους μήνες - στην τάξη, η Φιλόλογός της Θάλεια Χριστακοπούλου.

   Η Δήμητρα Φωτεινού, είχε συμμετάσχει πριν χρόνια σ’ ένα Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, ως μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου τότε, καταφέρνοντας όμως να αποσπάσει το 3ο Πανελλήνιο Βραβείο. Δε σκέφτηκε όμως ότι, η φετινή συμμετοχή της μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά. Γι’ αυτό και η χαρά της, όταν ενημερώθηκε ότι πήρε το 1ο Βραβείο, «…ήταν απερίγραπτη» όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς». Μάλιστα, είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και στην τελετή απονομής των βραβείων, που έγινε την περασμένη Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, όπου ταξίδεψε συνοδευόμενη από τους γονείς της. «Ήταν μια όμορφη εμπειρία», λέει η ίδια, που, όπως μας αποκάλυψε, το Βραβείο αυτό, «λειτουργεί» ως κίνητρο για να συνεχίσει να γράφει, αφού όπως χαρακτηριστικά μας είπε, «…ίσως να υπάρχει ένα ταλέντο. Θα προσπαθήσω να το καλλιεργήσω…».

Μπορείς…

   Το ιδανικό θα ήταν όλα να εξελίσσονταν όπως τα ονειρευόμαστε. Μα σε μια ζωή γεμάτη εναλλαγές κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Μερικές φορές τα πράγματα έρχονται αντίθετα από ότι τα περιμένουμε και φέρνουν τα πάνω-κάτω.  Το θέμα, όμως, είναι πώς εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε και αν θα τους δώσουμε την δυνατότητα να μας κερδίσουν και να μας στερήσουν το δικαίωμα για μια ζωή όσο πιο κοντά στο πώς την είχαμε φανταστεί. Η δύναμη που αποκτούμε τις περισσότερες φορές από τέτοιες καταστάσεις υπερνικά κάθε είδους φόβους και αμφιβολίες και μας καθιστά ικανούς στο να ξεπεράσουμε τα πάντα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πιστέψουμε ότι μπορούμε…

….

-Πριν μερικά λεπτά έγινε ένα θανατηφόρο αυτοκινητικό δυστύχημα με δύο νεκρούς και έναν τραυματία.

-Όχι… Μην μου πείτε πως…

-Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας το επιβεβαιώσω. Οι γονείς σας δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας και ο μικρός σας αδερφός είναι σοβαρά τραυματισμένος και έχει μικρές πιθανότητες επιβίωσης. Λυπάμαι.

-Είστε σίγουρη πως μιλάμε για τη δική μου οικογένεια;

-Δυστυχώς ναι. Λυπάμαι πολύ…

«Νομίζω πως δεν θα αντέξω!», σκέφτηκα. Μια φωνή όμως μέσα μου ξεπετάχτηκε… «Πρέπει να φανείς δυνατή. Η μαμά και ο μπαμπάς το ίδιο θα ήθελαν. Θα ήθελαν να μείνεις χαμογελαστή και χαρούμενη, όπως πάντα άλλωστε. Να μην τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία, όσο μεγάλη και να φαίνεται στην αρχή. Για τα πάντα υπάρχει μια λύση, η οποία ίσως να είναι πιο φανερή από ότι την περιμένουμε. Για αυτό λοιπόν μην τα παρατάς τώρα και συνέχισε. Μπορείς…» Νομίζω πως αυτό το κάτι που βρισκόταν μέσα μου ήταν και αυτό που μου έδωσε τη δύναμη να αντέξω μέχρι το τέλος.

   Σε αυτή τη ζωή δεν μπορείς να διαλέξεις πως θα έρθουν τα πράγματα και αν αυτά που θα συμβούν θα είναι εύκολα ή δύσκολα, αν θα πληγωθείς ή αν η ζωή θα εξελιχθεί όπως ακριβώς την ονειρευόσουν. Έχεις, όμως, τη δυνατότητα να ορίσεις το πώς θα αντιμετωπίσεις όλα  όσα σου συμβαίνουν, το αν θα δειλιάσεις ή αν θα φερθείς γενναία και αποφασιστικά, το αν θα ζήσεις αληθινά ή αν θα παραιτηθείς, το αν θα χάσεις από τη ζωή ή αν θα κερδίσεις αυτή τη μάχη…Γιατί ΜΠΟΡΕΙΣ!

 

(Απόσπασμα από το Διήγημα της Δήμητρας Φωτεινού)

 


      0190      0191 0195      0195      0196

 

 

Success Rates

Top